7 τρόποι ανάπτυξης ανθεκτικότητας

Calvin Coolidge, ο 30ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κάποτε σημείωσε ότι “τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να πάρει τη θέση της εμμονής. Το ταλέντο δεν θα: τίποτα δεν είναι πολύ πιο κοινό από τους ανεπιτυχείς άνδρες με ταλέντο. η μεγαλοφυία δεν θα? Η μη ανταμοιβής ιδιοφυΐα είναι πρακτικά παροιμία. Η εκπαίδευση δεν θα: ο κόσμος είναι γεμάτος μορφωμένα εγκαταλελειμμένα. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι παντοδύναμες “.

Βιβλίο Ανθεκτικότητας και Εργαστήριο Διδασκάλων

Ενώ θα μπορούσε να ήταν ελαφρώς υπερβολική επένδυση της σημασίας της ανθεκτικότητας, η επιθυμία να βοηθήσουμε τα παιδιά να βελτιώσουν αυτές τις δεξιότητες είναι πιθανώς πολύ πιο δημοφιλής τώρα από ποτέ. Αλλά είναι κάτι που μπορεί να μάθει και να αναπτυχθεί; Εάν ναι, μπορεί η πιο πρόσφατη έρευνα από την εκπαιδευτική και την αθλητική ψυχολογία να μας βοηθήσει στην καλύτερη κατεύθυνση;

Το Sutton Trust ορίζει αυτό ως «θετική προσαρμογή παρά την παρουσία κινδύνου». Στην έκθεσή τους, «ο αντίκτυπος των μη γνωστικών δεξιοτήτων στο αποτέλεσμα για τους νέους», σημειώνουν ότι οι δεξιότητες ανθεκτικότητας και αντιμετώπισης έχουν υψηλή ευελιξία (που σημαίνει ότι μπορούν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν).

Η ανθεκτικότητα, που μελετήθηκε αρχικά σε μικρά παιδιά που υποφέρουν από μεγάλα τραυματικά γεγονότα, έχει επειδή έχει ερευνηθεί τόσο στον αθλητισμό όσο και στις επιχειρήσεις. Μια πρόσφατη σύνοψη από τους κορυφαίους ερευνητές ανθεκτικότητας (που συνιστούμε έντονα ότι όλοι οι ενδιαφέρονται για αυτόν τον τομέα πρέπει να διαβάσουν) υπογραμμίζουν ότι για ένα περιβάλλον για να διευκολυνθεί η ανθεκτικότητα, πρέπει να είναι τόσο υψηλή πρόκληση και υποστήριξη. Η υπερβολική πρόκληση και η υποστήριξη δεν έχει ως αποτέλεσμα το υπερβολικό άγχος, την εξάντληση και την απομόνωση. Η υπερβολική υποστήριξη αλλά όχι αρκετή πρόκληση μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και πλήξη.

Άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε):

Διατηρώντας μια αίσθηση προοπτικής

Μια πρόσφατη μελέτη για τους φοιτητές πανεπιστημίων διαπίστωσε ότι η διατήρηση της αίσθησης προοπτικής ήταν ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας. Το απαραίτητο εδώ είναι να παρακολουθείτε τη μεγάλη εικόνα καθώς και τις μικρές λεπτομέρειες. Αυτός ο συνδυασμός του τελικού στόχου βοηθά στη διατήρηση των κινήτρων σε δύσκολες ημέρες, ενώ εστιάζεται στις μικρότερες λεπτομέρειες βοηθά στη διατήρηση της εστίασης και της συγκέντρωσης. Κάνοντας και τα δύο βοηθά στην ανάπτυξη βιώσιμης ανθεκτικότητας.

Προβολή αποφάσεων ως ενεργητικές επιλογές, όχι θυσίες

Αυτό ήταν ένα συνεπές θέμα σε μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ολυμπιονίκοι χρυσού μετάλλου ανέπτυξαν την ανθεκτικότητα τους. Βλέποντας τη δέσμευσή τους ως ενεργή επιλογή και όχι ως θυσία, εστιάζουν πολύ περισσότερο στη διατήρηση των επιπέδων κινήτρων τους υψηλά και λιγότερο σε αυτά που λείπουν. Μπορείτε να διαβάσετε πολύ περισσότερα για αυτό εδώ.

Περιβάλλοντας τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή σας

Ο ποιητής John Donne είπε κάποτε ότι “κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί”. Το πολύ περισσότερο που απομονώνουμε τους εαυτούς μας, το πολύ περισσότερο που γεννάμε τις κακές αποφάσεις που αυξάνουν την ένταση και την απογοήτευσή μας. Όπως δήλωσε ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνη Al Gore στην ομιλία αποδοχής του, “Αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνος. Αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί “.

Εκτός από τον εαυτό μας να αισθάνονται καλύτερα, άλλοι άνθρωποι μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο στα επίπεδα προσπάθειας μας. Αυτό ήταν το εύρημα ενός πρόσφατου περιοδικού που διαπίστωσε ότι εάν το άτομο δίπλα σας εργάζεται σκληρά τότε αυξάνει την ηθική της εργασίας σας. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αντίκτυπος αυτός βρέθηκε να είναι συνεπής ανεξάρτητα από το αν έκαναν ένα απλούστερο ή πολύ πιο δύσκολο έργο ή αν το έργο ήταν παρόμοιο ή άσχετο με το δικό σας.

Πιστεύοντας στην ικανότητά σας να κατακτάτε δυσκολίες και να καθοδηγήσετε το δικό σας πεπρωμένο

Ο ερευνητής Angela Duckworth δηλώνει ότι η αίσθηση της ελπίδας και της αισιοδοξίας είναι ένα βασικό συστατικό για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας και της τρίχας. Πράγματι, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Staffordshire διαπίστωσαν ότι εάν πιστεύετε ότι έχετε τις ικανότητες να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της κατάστασης, είναι πολύ πιο πιθανό να είστε σε «κράτος πρόκλησης» (σε αντίθεση με ένα «κράτος απειλής») και να εκτελέσετε καλύτερα υπό πίεση. Σας συνιστούμε να ελέγξετε το έργο και τα ιστολόγιά τους εδώ.

Αποτυχία καλύτερης

Ο Albert Bandura, ένας από τους πιο επιφανείς ψυχολόγους της εποχής μας, είπε κάποτε ότι “στην αγορά για να πετύχει, οι άνθρωποι χρειάζονται μια αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας, για να αγωνιστούν μαζί με την ανθεκτικότητα για να ανταποκριθούν στα αναπόφευκτα εμπόδια και ανισότητες της ζωής”. Ουσιαστικά, κάποια αποτυχία στην πορεία είναι αναπόφευκτη.

Πράγματι, ο Elbert Hubbard είπε κάποτε “μια αποτυχία είναι ένας άνθρωπος που έχει μπερδευτεί και δεν έχει εξαργυρωθεί για την εμπειρία”.

Οι αποτυχίες δεν είναι πάντα κακό. Μπορούμε να δώσουμε εντολή στους μαθητές πώς να αποτύχουν καλύτερα, ενθαρρύνοντάς τους να ζητήσουν ανατροφοδότηση, αντανακλώντας τι έχουν μάθει και τι θα κάνουν διαφορετικά. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη γράψει.

Λίγο άγχος

Μην αποφεύγετε εντελώς τις καταστάσεις αγχωτικών. Κάποια ένταση μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς σας υπονοεί ότι νοιάζεστε. Η υπερβολική ένταση μπορεί να εμποδίσει τη μάθηση και την ευημερία των ζημιών. Η εύρεση της καλύτερης ισορροπίας είναι προκλητική αλλά σημαντική, με μια πρόσφατη μελέτη που σημειώνει πώς η αυτορρύθμιση και η ανθεκτικότητα είναι στενά συνδεδεμένες.

Όντας ευέλικτο και προσαρμόσιμο, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε καλά σε πρόκλησηnull

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.